Jak na zdravou vlasovou pokožku

19.11.2020 21:13

Návod na zdravou vlasovou pokožku, nejen pokud vás trápí nějaký problém (lupy, maštění nebo svědění), ale hlavně i jako  prevence. Zdravá vlasová pokožka je základem pro krásné vlasy. 

 

1. Pečlivě vybírejte produkty, které používáte.

Výběr kosmetiky muže být velmi složitý, každý člověk je trochu jiný a co vyhovuje kamarádce nemusí fungovat na vás, proto si určitě nechte poradit od vašeho kadeřníka.

     Někdy se může zdát, že pokud máte mastivé vlasy, tak si přece pořídíte šampon na mastné vlasy, ten však může být až příliš agresivní a začnou se tvořit lupy nebo se pokožka bude mastit ještě o něco více. Lepší variantou může být lehce čisticí šampon, který je vhodný na každodenní použití nebo šampon objemový, který vlasy od pokožky nadzvedne. 

     U lupů to bývá podobné, většina lidi sáhne po šampónu proti lupům, to ovšem nemusí být vždy šťastná volba. U mnoha nekvalitních šamponů výrobcům jde spíš o wow-efekt než o zdraví vlasové pokožky. Na přechodnou dobu vám opravdu může pomoci, ale z dlouhodobého pohledu pokožku ucpává a nenechá ji dýchat. Proto se taky stává, že když přecházíte na kvalitní šampón, stav se může na přechodnou dobu zhoršit než se zase zlepší, protože se pokožka očišťuje od nánosů. Opět je zde lepší vybrat kvalitní jemně čisticí šampon nebo hydratační. Záleží na typu lupů a vl. pokožky. 

 

2. Nenechávejte ve vlasech působit šampon, který k tomu není určený (vždy čtěte návod výrobce). Šampon po umytí z vlasů důkladně opláchněte, jinak může způsobovat . svědění pokožky a právě mimo jiné i lupy. Zní to jako naprostá samozřejmost, ale věřte mi stává se, že po namočení vlasy ještě pění z předchozího mytí. Dávejte na to opravdu pozor hlavně u svých dětí, když si o vlásky začínají pečovat samy.

 

3. Pokud jste zvyklí si po umytí vlasy zabalit do ručníku, určitě můžete, ručník do sebe nasaje přebytečnou vlhkost , ale nenechávejte ho na hlavě příliš dlouho maximálně 5 - 10 min, aby nedocházelo k zapařování pokožky a tím pádem k lupům a nadměrnému maštění. 

 

4. Pokud nejste zvyklí si vlasy foukat nemusíte, ale vysušení pokožky po celé hlavě by mělo být minimum, které je důležité na cestě za krásnými vlasy a zdravou vl. pokožkou. Pokud pokožka zůstává dlouho vlhká opět to může způsobovat lupy, svědění i nadměrné maštění.

 

Za zamyšlení také stojí stylingové přípravky, které používáte. Vaše pokožka může být přecitlivělá na některé látky a produkty. Například suchý šampon je úžasný pomocník, ale někomu prostě způsobuje lupy i když je kvalitní. Toto se stává u pokožky, která je citlivá a lupivá, tudíž suchý šampon je spíše používán na vytvoření objemu nebo úpravu vln, než na mastné kořínky. V takovém případně je lepší vybrat jiný druh stylingu. 

Nesmíme zapomenout na dodržování pitného režimu a zdravé stravy, což se odrazí nejen na vlasech a pleti, ale na celém našem těle i psychice. 

 

Pokud všechny body splňujete teprve potom se jedná o problém a je potřeba ho dál řešit za pomoci kožního lékaře a/nebo nejlépe trichologa - odborník zabývající se vlasovou pokožkou.