Mytí vlasů

23.07.2020 16:17

 

Mytí vlasů

Že na mytí vlasů nic není­? Všichni to děláme celý život, a přesto většinou špatně. Věděli jste, že šampon nepatří do vlasových délek, ale na pokožku? Nebo že velmi záleží, jaký šampon použijeme? Že vlasy doporučujeme umývat dvakrát, přičemž na poprvé šampon ani nemusí pěnit? 

Tady máte jednoduchý stručný návod:

  1. Rozčesání vlasů – už při česání vlasy zbavujete hrubých nečistot a při umývání se vám nebudou tolik zacuchávat. (Upozornění kudrnaté vlasy za sucha nikdy nečešte!)

 

  1. Důkladné namočení – před nanesením šamponu je důležité vlasy pořádně namočit proplachujte klidně 1-2 min – šampon bude mnohem lépe pěnit. Tip: promasírujte vlasovou pokožku nejprve pouze s vodou. Vlasy se zvednou od pokožky a vody se tam dostane zase o kousek víc. Prsty zajíždějte pod vlasy přímo na pokožku!

-  Teplota vody neměla by být příliš studená (nerozpouští se maz) ani příliš teplá (dochází k vymývání pigmentu z barvených vlasů a mohou se více mastit), takže používejte vlažnou vodu, která vám bude příjemná.

 

  1. 1. mytí/ předmytí – volíte, když jsou vlasy dlouho nemyté, zanesené stylingem a/ nebo mastné. V dlaních rozetřete malé množství (asi jako čajová lžička) kvalitního šamponu, který vyhovuje vašemu typu vlasů, dlaněmi a bříšky prstů ho nanesete na celou pokožku hlavy a lehce promasírujete (nezapomínejte na oblast za ušima a nad krkem. Při prvním mytí je zcela běžné, že se nevytvoří hustá pěna – není potřeba přidávat šampon, pěna vznikne při druhém mytí, pokud cítíte potřebu přidejte vodu. Poté šampon opláchněte.

 

  1. 2. mytí – naneste druhou dávku šamponu opět rozetřete v dlaních, naneste na celou pokožku a krouživými pohyby bříšky prstu 2 - 3x masírujte celou hlavu. Při druhém mytí by měla vzniknout bohatá pěna. Masáží prokrvíte vlasovou pokožku a tím podpoříte výživu a růst vlasů. Do délek není potřeba nanášet další dávku šamponu. Postačí pěna, která vznikne při mytí vlasové pokožky. Šampon je primárně určený k umývání vlasové pokožky. Při častém "drhnutí" vlasového vlákna zbytečně dochází k vymývání barvy a vysušování.

 

  1. Opláchnutí šamponu – dejte si opravdu záležet ať nezůstane ani bublinka, pokožka by mohla být podrážděná, svědivá až lupovitá.

 

  1. Vyždímání – rukama lehce promačkejte, ale nedřete o sebe případně prosušte ručníkem

 

  1. Nanesete péči – vetřete do délek vlhkých vlasů a nechte působit podle doporučené doby (pro lepší výsedek pročešte) poté opláchněte. 
                            Víte, že kondicionér byste měli používat po každém mytí? Vlas se svým šupinatým povrchem reaguje na pH produktů, které na ně dáváte. Šampon má zásadité pH a tím vlasové šupinky otevírá, aby je mohl dobře vyčistit. Nanesením kondicionéru, který má kyselé pH, se šupinky uzavřou a jsou tím chráněné před mechanickým požkozením (např.: česání) a jinými vnějšími vlivy.

 

Kondicionér – působí zvenku, uzavírá vlasové šupinky (kutikulu)  – vlas je hladký, lesklý a odolnější vůči vnějším vlivům – používejte po každém mytí. Nevyžaduje dlouhou dobu půsebení, stačí 1-2 min.

 

Maska – působí uvnitř vlasu a dodává výživu, pružnost, lesk poškozeným, suchým a barveným vlasům – používejte podle potřeby vašich vlasů. Pro správnou účinnost tohoto produktu nechte působit minimálně 5 - 10 min. Tip: pro opravdu hloubkou hydrataci naneste na vlasy posušené ručníkem, pročešte, aby se maska dostala vsude a zabalte do igelitové čepice (nebo sáčku) a ručníku. Přidané teplo pomáhá masce působit.

 

Při výběru vlasové kosmetiky se poraďte s kadeřníkem. Po mytí vždy prosušte vlasovou pokožku fénem, aby nezůstávala vlhká a nezapařovala se – vlasy se mohou více mastit nebo se tvoří lupy. Nikdy nechoďte spát s mokrými vlasy, protože  jsou křehké a mohou se lámat.